2013.11.28.
16:10

Írta: Silye Sándor

Szimpatikus vesztes...?

Mottó: a hír szent, a vélemény szabad.

A hír: az Alba Fehérvár kosárlabdázói alaposan megizzasztották a görög élcsapatot, a PAOK legénységét annak otthonában.

Jó, jó, de mégis a görögök örülhettek, és végül is nekik tökmindegy volt, hogy néggyel (68-64 lett a végeredmény), vagy hússzal győznek. Csakhogy… Nyílván boldogabb lett volna a görög nézőszámhoz mérten maroknyi szurkoló (ezren sem voltak a csarnokban), ha csapatuk közönséget szórakoztató játékkal magabiztosan nyer. Ez nem jött össze nekik, de vér, veríték, könny annál inkább volt. A fehérváriak tényleg helytálltak. Lássuk be: a PAOK költségvetése a sokszorosa az övékének, a görög kosárlabda fényévnyire van a magyar előtt, de ennek ellenére majdnem két alkalommal is igen boldogok voltak a PAOK játékosai a minimális sikerük végett (Veszprémben csak egy pont volt a javukra). Biztató, hogy helytálltak Tóth Norbiék. Ahogy Bobory Balázs kollégám írta az FMH csütörtöki számában, az Alba szimpatikus vesztes volt. Ez jó, ez pozitív.

De talán jobban örülnénk, ha a srácok unszimpatikus győztesek lennének…

Szólj hozzá!

2013.11.21.
18:11

Írta: Silye Sándor

Akkor most ki irányít?

Mottó: a hír szent, a vélemény szabad.

A hír: az Alba Fehérvár kosárlabdázói Veszprémben, „hazai” pályán 84-78-ra kikaptak az orosz Nyizsnij Novgorod csapatától.

Vereség és vereség között jelentős különbség van! Ki lehet kapni csúnyán, és alul lehet maradni úgy, hogy emelt fővel jön le a vesztes a végén a pályáról. Ez utóbbit példázza a fehérváriak szerdai mérkőzése. Bár egy vereség sem sorolható a szép kategóriába, de ismerve az orosz és a magyar kosárlabda közötti különbséget, látva a Nyizsnij játékosállományát, kijelenthetjük: bármennyire is fájdalmas a vereség, a csapatnak akkor sincs oka a szégyenkezére. Tény: megnyertek két negyedet, az egyik döntetlen volt, az egyetlen sikeres 10 perc elegendő volt a vendégeknek az örömre. Na ja, azt nagyon megnyerték…

De nem is ezzel akartam foglalkozni. Németh István, a korábbi kitűnő körmendi irányító volt a Sport tv szakkommentátora. A végén kijelentette, hogy Hobbs, a fehérváriak irányítója ezen a meccsen – mint több más csatában – többször is rossz döntést hozott. Isti ezt méltán mondhatja, hiszen irányítóként szakszemmel nézi a „kolléga” ténykedését. És azt is vegyük hozzá, hogy vasi szemmel könnyebb szájjal kritizált. Ez igaz.

De mi van, ha igaza van…?

Hobbs védelmében sietve leírom: hihetetlen finom kezű játékosról van szó, aki szemet gyönyörködtető stílusban hajigálja a triplákat. Rossz döntések? Meglehet, hoz(ott) ilyet, de ez a játék hevében előfordul. Ha azt mondja István, hogy lassú, nem is vitatkozok vele. (Így sem.) Tény: irányítóposzton három játékost foglalkoztat az Alba, mindegyiknek van valamilyen erénye. Csakhogy: az lenne jó, ha mindegyikük pozitívuma egy játékosban egyesülne. De ne legyünk telhetetlenek. Bár… És még azt is elmondhatta volna Németh István, hogy jó lenne Somogyi mellé még egy center. Mert Tóth Norbi jó, de ő erőcsatár és nem center. Carlos Frade a meccs végén kijelentette, jó úton haladnak, hiszen még csak november van.

Igaz. Februárig még lehet igazolni… 

Szólj hozzá!

Címkék: igazság vereség kosárlabdairányító vélemény kosárlabda helytállás

2013.11.14.
15:41

Írta: Silye Sándor

Az akaratosok

Mottó: a hír szent, a vélemény szabad

A hír: az Alba Fehérvár kosárlabdázói megszerezték első győzelmüket az Európa Kupa sorozatban.

Tudtuk: a srácok győzelemre készültek, úgy gondolták, a törökök a leginkább elkaphatók a piszok nehéz csoportjukból. Bár tény, a görög PAOK is csak Fortuna csókjának köszönhette egypontos sikerét Fejér székhelyén.  Pedig a TED Ankara legénységének többségét az Európa Ligában, a Real Madrid, a Siena, a Badalona, az Alba Berlin, a Partizan Belgrád csapatában játszott kosarasok alkották. Szemben a hozzájuk képpest elég fiatal csapatnak mondható Albával. Aztán amikor már 18 ponttal vezetett a TED, akkor bizony többen legyintettek, na, a bravúros siker most sem jön össze. Hitték, akik hitték, de nem a játékosok! Amikor ocsúdtak a sokkból, akkor elkezdtek kosárlabdázni. Percről percre jobban, szebben, eredményesebben. Hittek a sikerben, akarták a győzelmet, és lám a hit, az akarat csodákra volt képes. Na és persze 92-84-es győzelmet ért. Jó, jó, kellett ehhez persze a taktika, a fegyelem, a játék, a mentális erő, és a csapat egysége. Így együtt ezek nagyszerű perceket szereztek szurkolónak, sportolónak, vezetőnek. Le a kalappal Carlos Frade, és valamennyi fehérvári kosárlabdázó „parkett táncos” előtt. Már szombaton, a Jászberény ellen is csillogtatták eme erényeiket, akkor majd húszat vertek ellenfelükre a hátrány után. Kijelenthetjük: alakul a csapat! Pedig az egyéni képességek dolgában lehet, hogy nem érik el az Ankara kosarasait, de a korábban felsoroltak ezt kiegyenlítették.

Aztán: ugyanazon a napon a Videoton FC labdarúgói is játszottak, Sóstón, Liga Kupa meccset, a Paks ellen. És 4-1-re kikaptak. Valami nagy gáz lehet, hiszen a csapat hetek óta csak vergődik. Holott a képességeket, a játékos állományt tekintve kiemelkednek a honi mezőnyből. Akkor?

Ajánljuk nekik az Alba Fehérvár pozitív példáját…

Szólj hozzá!

Címkék: hit akarat diadal elszántság bravúr Videoton FC Alba Fehérvár

süti beállítások módosítása